Fotogaleria przedstawia

Autor/Admin


dr Andrzej Połozowski
parazytolog



POLECAM!
(kliknij na książce,
dowiesz się więcej)

Dzisiaj jest 18 kwietnia 2014 r.
Imieniny obchodzą: Apoloniusz, Bogusława, Bogusław

Profesjonalne statystyki odwiedzin

Mistrzowie weterynarii

Pierwszy przypadek dirofilariozy w Jeleniej Górze Drukuj
Wpisany przez Admin   

Wielką radość sprawił mi e-mail od pani lek. wet. Sylwii Matwiejczuk z Lecznicy weterynaryjnej na ul. Grunwaldzkiej w Jeleniej Górze, w którym opisuje wykrycie mikrofilarii we krwi psa ze zmianami skórnymi.

    BRAWO PANI DOKTOR!

Pani Doktor w niespełna 12 godzin po moim wykładzie we Wrocławiu na temat dirofilariozy i angiostrongylozy, na którym była obecna, skutecznie wykorzystała zdobytą wiedzę w praktyce. Gratulacje!!!

                                                                                                                                  dr Andrzej Połozowski

 
Koproskopia z Fecalyzerem A.D. 2012 Drukuj
Wpisany przez Admin   

KzF 2012

    Z nieskrywaną radością informuję szanowne koleżanki i kolegów lekarzy weterynarii praktyków, że ukazało się drugie, zmienione i poszerzone wydanie "Koproskopii z Fecalyzerem" mojego autorstwa. Wydawcą jest firma Vetoquinol z Gorzowa Wielkopolskiego, do której odsyłam Państwa po informacje jak zdobyć tę publikację. Mam nadzieję, że "Koproskopia", która pod względem merytorycznym będzie bardzo pomocna w diagnostyce chorób pasożytniczych zwierząt urzeknie Państwa pod względem edytorskim. Jest naprawdę pięknie wydana!

 
Diana Stęgierska mistrzynią VI Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

 

   Dzisiaj, 12 stycznia 2011 r. o godz. 21.00 w Centrum Edukacyjnym odbył się FINAŁ VI Internetowej Olimpiady Parazytologicznej. Jego przebieg był niezwykle emocjonujący, a rywalizacja o miejsce na podium niezwykle zacięta. Czterech studentów: A. Folcenloben, J. Nowakowska i M. Zdun z UP we Wrocławiu oraz D. Stęgierska z UP w Lublinie uzyskało taki sam wynik punktowy, po 14 pkt. z 16. O kolejności miejsc zadecydował więc czas rozwiązania testu. W najkrótszym czasie test rozwiązała Diana Stęgierska i została pierwszą w historii olimpiad parazytologicznych mistrzynią spoza Wrocławia. Wielkie gratulacje ode mnie dla pani Diany. Tytuł wicemistrzyni zdobyła Joanna Nowakowska, a tytuł drugiej wicemistrzyni Aleksandra Felcenloben. Tuż za podium znalazł się Maciej Zdun. Serdeczne gratulacje dla Państwa i przy okazji dla pozostałych finalistów.

 

Oto pełna, końcowa klasyfikacja VI Olimpiady:

 1. Diana Stęgierska, UP Lublin - 14 pkt. (8:17)

 2. Joanna Nowakowska, UP Wrocław - 14 pkt. (8:54)

 3. Aleksandra Felcenloben, UP Wrocław - 14 pkt. (9:14)

 4. Maciej Zdun, UP Wrocław - 14 pkt. (9:41)

 5. Agnieszka Niszczak, UP Wrocław - 12 pkt. (8:47)

 6. Agata Mikołajczyk, UP Wrocław - 12 pkt. (8:58)

 7. Dominik Domiszewski, UP Wrocław - 11 pkt. (9:04)

 8. Piotr Troch, UWM Olsztyn - 11 pkt. (9:21)

 9. Barbara Kołodziej-Sordyl, UP Wrocław - 11 pkt. (9:35)

10. Mikołaj Kołodziej, UP Wrocław - 11 pkt. (9:43)

11. Dorota Zamojdzin, UP Wrocław - 11 pkt. (9:51)

12. Piotr Pawlikowski, UP Wrocław - 10 pkt. (9:50)

13. Joanna Zubrzycka, UP Wrocław - 10 pkt. (9:53)

14. Karolina Dybka, SGGW Warszawa - 9 pkt. (9:13)

15. Marta Folmer, V rok UP Wrocław - 9 pkt. (9:52)

16. Andrzej Koziatek, UWM Olsztyn - 8 pkt. (9:03)

17. Magdalena Bomba, UP Wrocław - 8 pkt. (9:15)

18. Beata Maria Górska, UP Wrocław - 6 pkt. (9:13)

19. Iwona Lieder, UWM Olsztyn - 6 pkt. (9:21)

20. Mateusz Kowalczyk, UP Lublin (nie przystąpił do finału).

 

Wszystkich finalistów zapraszam na uroczystość wręczenia nagród (jak zwykle z poczęstunkiem ufundowanym przez sposorów), która odbędzie się w najbliższy poniedziałek, 17 stycznia 2011 r. o godz. 18.00 w Zakładzie Parazytologii UP we Wrocławiu. Oczywiście dla studentów z Wrocławia mam nadzieję, że jest to przyjemny obowiązek. Pozostałym studentom nagrody prześlę za pośrednictwem przedstawicieli firm do dziekanatów odpowiednich wydziałów. Dzisiaj natomiast zapraszam wszystkich finalistów na czat (konsultacje online) do Centrum Edukacyjnego i obejrzenia swoich testów z wynikami i prawidłowymi odpowiedziami na godz. 23.30.                                                                                                             

 

                                                                                                                                                          Sędzia Olimpiady - dr Andrzej Połozowski

 
Finał próbny VI edycji Internetowej Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

 

olimpiada_m  

 Uwaga finaliści VI Internetowej Olimpiady Parazytologicznej!

 

   Finał próbny Olimpiady możecie Państwo rozegrać o dogodnej dla siebie porze dnia w terminie od 9 stycznia 2011 r. , (godz. 16.00) do 11 stycznia br. (godz. 21.00). Więcej szaczegółów po zalogowaniu w Centrum Edukacyjnym w Bibliotece.

 

                                                                                                                                                           Sędzia OLimpiady - dr Andrzej Połozowski

 

 
Wyniki półfinału VI edycji Internetowej Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

 

   Oto ostateczne wyniki półfinału Olimpiady:

 

 

 1. Dorota Zamojdzin, V rok UP Wrocław   27 pkt. 20.12.2010 21:48

 2. Maciej Zdun, V rok UP Wrocław   27 pkt. 20.12.2010 21:50

 3. Aleksandra Felcenloben, VI rok UP Wrocław   27 pkt. 20.12.2010 22:05

 4. Karolina Dybka, V rok, SGGW Warszawa   27 pkt. 20.12.2010 22:20

 5. Mikołaj Kołodziej, III rok UP Wrocław   27 pkt. 21.12.2010 01:16

 6. Magdalena Bomba, V rok UP Wrocław   26 pkt. 20.12.2010 20:55

 7. Beata Maria Górska, VI rok UP Wrocław   26 pkt. 20.12.2010 20:56 

 8. Dominik Domiszewski, VI rok UP Wrocław   26 pkt. 20.12.2010 21:01

 9. Marta Folmer, V rok UP Wrocław   26 pkt. 20.12.2010 22:13

10. Diana Stęgierska, V rok UP Lublin   26 pkt. 20.12.2010 23:28

11. Mateusz Kowalczyk, V rok UP Lublin   26 pkt. 20.12.2010 23:30

12.Barbara Kołodziej-Sordyl, VI rok UP Wrocław   26 pkt. 21.12.2010 01:07

13-15. Joanna Nowakowska, V rok UP Wrocław   25 pkt. 20.12.2010 21:40

13-15. Agata Mikołajczyk, V rok UP Wrocław   25 pkt. 20.12.2010 21:40

13-15. Agnieszka Niszczak, V rok UP Wrocław   25 pkt. 20.12.2010 21:40

16-17. Piotr Pawlikowski, V rok UP Wrocław   25 pkt. 21.12.2010 00:43

16-17. Joanna Zubrzycka, V rok UP Wrocław   25 pkt. 21.12.2010 00:43

18-19. Andrzej Koziatek, VI rok UWM Olsztyn   25 pkt. 21.12.2010 14:17  

18-19. Piotr Troch, VI rok UWM Olsztyn   25 pkt. 21.12.2010 14:17

20. Iwona Lieder, VI rok UWM Olsztyn   25 pkt. 21.12.2010 15:08

----------------------------------------------------------------------------------------------

21. Rafał Mirosław Palutkiewicz, V rok SGGW Warszawa   25 pkt. 21.12.2010 16:59

22. Małgorzata Rychlik, V rok UP Wrocław   23 pkt. 20.12.2010 21:18

23. Marcin Kłos, VI rok UP Wrocław   23 pkt. 20.12.2010 21:21

24. Wiktoria Mełges, V rok UP Lublin   23 pkt. 20.12.2010 22:12

25. Magdalena Lipiec, V rok UP Lublin   23 pkt. 20.12.2010 22:13

26. Grzegorz Pełka, V rok UP Wrocław   23 pkt. 21.12.2010 16:04

27. Adriana Huchrak, IV rok UP Wrocław   23 pkt. 21.12.2010 17:54

28. Kamil Kowalik, VI rok UP Wrocław   22 pkt. 20.12.2010 22:24

29. Ewa Andrzejewska, V rok SGGW Warszawa   20 pkt. 20.12.2010 21:18

30. Dorota Gołąbek, III rok UP Wrocław   20 pkt. 20.12.2010 21:51

31. Marta Celińska, V rok SGGW Warszawa   18 pkt. 21.12.2010 00:07

32. Piotr Cybulski , IV rok UWM Olsztyn   17 pkt. 20.12.2010 21:19

33. Mikołaj Winiarski, IV rok UWM Olsztyn   17 pkt. 20.12.2010 21:20

 

   Gratuluję wszystkim półfinalistom wiedzy z zakresu chorób pasożytniczych psów, kotów, bydła i świń. Zaprezentowaliście naprawdę wysoki poziom. Natomiast pierwszej dwudziestce olimpijczyków gratuluję awansu do finału. Finał zapowiada się interesująco, ponieważ wystąpi w nim aż siedmiu studentów, którzy w ubiegłorocznej edycji Olimpiady zajęli miejsca w pierwszej dziesiątce, a wyniki półfinału pokazują, że debiutanci (pp. Karolina Dybka i Mikołaj Kołodziej) mogą z powodzeniem nawiązać walkę o czołowe miejsca. Przypominam, że przed rozegraniem finału Olimpiady (12.01.2010, godz. 21.00) przeprowadzę finał próbny dzięki któremu można będzie zapoznać się ze stroną techniczną modułu testowego. Finał próbny odbędzie się 5 stycznia 2011 r., o godz. 20.00.

  Przypominam, że dzisiaj (22.12.2010) będę do Państwa dyspozycji na czacie w Centrum Edukacyjnym w Bibliotece od 23.10 do 23.30.

 

                                                                                                                                                     dr Andrzej Połozowski

  

   Prawidłowe odpowiedzi na pytania testu:

   1. B

   2. C

   3. D

   4. ACD

   5. ABC

   6. A

   7. ABD

   8. B

   9. AD

  10. B

  11. A

  12. AC

  13. AD

  14. C

  15. A

  16. B

  17. ABD

  18. ABC

  19. AC

  20. A

  21. C

  22. A

  23. C

  24. B

  25. B

  26. A

  27. B

  28. A

  29. D

  30. A

 

 
Test półfinałowy VI Internetowej Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

 

PÓŁFINALIŚCI OLIMPIADY

Oto test półfinałowy VI INternetowej Olimpiady Parazytologicznej. Uważnie czytajcie pytania! Przez nieuwagę i nerwowy pośpiech na tym etapie odpadło wielu faworytów w poprzednich edycjach Olimpiad. 

Przypominam, że o awansie do finału Olimpiady w pierwszej kolejności decyduje suma punktów uzyskanych za udzielenie pełnych (nie zaliczam cząstkowych odpowiedzi) i poprawnych odpowiedzi, a w przypadku równej ilości zdobytych punktów czas nadesłania odpowiedzi.

 

Odpowiedzi na pytania testowe należy przesłać e-mailem (podpisanym imieniem i nazwiskiem półfinalisty) na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. według następującego wzoru (przykład):

Jan Kowalski

1. A

2. CD

3. ABCD

itd.

Termin nadsyłania odpowiedzi upływa 21 grudnia 2010 r. o godz. 20.00 

 

PYTANIA

 

1. Baycox 5% jest zarejestrowany do zwalczania inwazji kokcydiów u:

A. kur

B. świń

C. bydła

D. królików

 

2. Żywicielami pośrednimi tasiemca Taenia (Hydatigera) taeniaeformis są:

A. wszoły

B. pchły

C. gryzonie

D. nie posiada żywicieli pośrednich

 

3. W celu wykluczenia niebezpieczeństwa zarażenia człowieka toksoplazmozą od psa należy wykonać badanie:

A. kału psa

B. krwi psa

C. badanie palpacyjne ogona

D. nie ma zagrożenia dla człowieka, więc nie należy nic robić

 

4. W jelicie cienkim u świń wstępują następujące gatunki nicieni:

A. Strongyloides ransomi

B. Metastrongylus elongatus

C.Trichinella spiralis

D. Ascaris suum

 

5. Inwazję pcheł u kotów można zwalczać przy pomocy preparatu:

A. Advocate dla kotów

B. Frontline

C. Advantage

D. Advantix

 

6. Działa jednocześnie na kleszcze i pchły u kotów:

A. Frontline

B. Advantix

C. Advocate

D. Advantage

 

7. Które z wymienionych pasożytów występują zarówno u psów i kotów?

A. Toxascaris leonina

B. Dipylidium caninum

C. Cystoisospora ohioensis

D. Giardia duodenalis

 

8. Zwalcza skutecznie inwazję giardii u kotów:

A. Profender Spot-on

B. Aniprazol

C. Drontal Kot

D. Baycox 5%

 

9. U kotów stwierdza się następując genotypy Giardia duodenalis

A. A

B. B

C. C

D. F

 

10. Pierwsze odrobaczanie szczeniąt należy przeprowadzić, gdy ukończą one:

A. 1 tydzień życia

B. 2 tydzień życia

C. 3 tydzień życia

D. 4 tydzień życia

 

11. Okres prepatentny w przypadku zarażenia świni węgorkiem świńskim wynosi: 

A. 1 tydzień

B. 2 tygodnie

C. 4 tygodnie

D. 6 tygodni

 

12. Które z wymienionych gatunków pasożytów występują zarówno u bydła i kotów: 

A. Tritrichomonas foetus

B. Dipylidium caninum

C. Toxoplasma gondii

D. Bovicola bovis

 

13. Jaja dwóch gatunków przywr występujących u przeżuwaczy Fasciola hepatica i Paramphistomum cervi różnią się od siebie: 

A. kolorem

B. wielkością

C. obecnością wieczka

D. stopniem wypełnienia komórkami żółtkowymi

 

14. Dla których z wymienionych gatunków sarkosporydiów koty są żywicielem ostatecznym?

A. Sarcocystis bertrami

B. Sarcocystis miescheriana

C. Sarcocystis hirsuta

D. Sarcocystis cruzi

 

15. Okres prepatentny w przypadku inwazji Isospora suis u świń wynosi: 

A. 5-7 dni

B. 10-14 dni

C. 21 dni

D. 4 tygodnie 

 

16. Strobila, którego z gatunków tasiemców przypomina swoim kształtem piłę:

A.Taenia taeniaeformis 

B. Taenia pisiformis

C. Taenia hydatigena

D. Mesocestoides lineatus

 

17. Wymagają do swojego rozwoju dwóch żywiceli pośrednich:

A. Dicrocoelium dendriticum

B. Eurytrema pancreaticum

C. Paramphistomum cervi

D. Opisthorchis felineus

 

18. Badając krew psa testem SNAP 4Dx (IDEXX) można wykryć:

A. Anaplasma phagocytophilum

B. Ehrlichia canis

C. Borrelia burgdorferi

D. Dirofilaria repens

 

19. U świń stwierdza się następujące genotypy Giardia duodenalis:

A. A

B. B

C. E

D. G

 

20. W Polsce stwierdzono endemiczne występowanie Dirofilaria repens u psów.

A. prawda

B. fałsz

 

21. Zdjęcie nr 1 przedstawia jajo:

A. Paramphistomum cervi

B. Fasciola hepatica

C. Dicrocoelium dendriticum

D. to nie jest jajo

 

22. Na zdjęciu nr 2 widoczna jest głowa pchły:

A. Ctenocephalides canis

B. Pulex irritans

C. Ctenocephalides felis

D. Xenopsylla cheopis

 

23. Zdjęcie nr 3 przedstawia:

A. wesz głowową

B. wesz łonową

C. wesz świńską

D. wesz psią

 

24. Na zdjęciu nr 4 widać:

A. chejletielę

B. świerzbowca drążącego

C. śwerzbowca naskórnego

D. nużeńca

 

25. Mucha widoczna na zdjęciu nr 5 to:

A. mucha tse tse

B. mucha domowa

C. bolimuszka

D. to nie mucha, to moskit

 

26. Na zdjęciu nr 6 widać jajo: 

A. chejletieli

B. wszy

C. wszoła

D. nużeńca

 

27. Spójrz na zdjęcie nr 7. Co wykrył lekarz w kale kota metodą flotacji z Fecalyzerem?  

A. oocysty Toxoplasma gondii

B. oocysty Cystoisospora felis

C. oocysty Cystoisospora rivolta

D. oocysty Sarcocystis spp.

 

28. W kale psa lekarz natrafił na twory widoczne na zdjęciu nr 8. Co stwierdził lekarz?

A. jaja Capillaria putori

B. jaja Capillaria plica

C. jaja Capillaria aerophila

D. jaja Trichuris vulpis

 

29. Jajo widoczne na zdjęciu nr 9 należy do nicienia z rodzaju: 

A. Trichostrongylus

B. Haemonchus

C. Ostertagia

D. Nematodirus

 

30. W kale kota stwierdzono jajo widoczne na zdjęciu nr 10. Należy ono do: 

A. Toxascaris leonina

B. Toxocara cati

C. Toxocara canis

D. Uncinaria stenocephala

 

 

Zdjęcie nr 1

 ryc001

 

Zdjęcie nr 2

 ryc002

 

Zdjęcie nr 3

 ryc03

 

Zdjęcie nr 4

 ryc004

 

Zdjęcie nr 5

 ryc005

 

Zdjęcie nr 6

 ryc006

 

Zdjęcie nr 7

 ryc07

 

Zdjęcie nr 8

 ryc008

 

Zdjęcie nr 9

 ryc09

 

Zdjęcie nr 10

 ryc010

 

Koniec testu

 

 
Pytania eliminacyjne VI Internetowej Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

olimpiada_m  

   Za nami pięć edycji olimpiad. Mam nadzieję, że wszystkim studentom, którzy wzięli w nich udział pozostaną na zawsze miłe wspomnienia, bez względu na to, czy dotarli do olimpijskiego finału, czy nie. Sponsorzy i organizatorzy olimpiad nadal są chętni inwestować w wiedzę  młodych ludzi, którzy wkrótce rozpoczną swoje samodzielne życie zawodowe w roli lekarza weterynarii. Idea sportowej rywalizacji połączonej z intelektualną zabawą i wykorzystaniem Internetu sprawdziła się. Rywalizacja i Internet łączą młodych ludzi, mimo iż wydziały na których studiują dzielą od siebie znaczne odległości. Internetowa Olimpiada Parazytologiczna =  sponsorzy mądrze inwestujący pieniądze + ambitni, aktywni studenci medycyny weterynaryjnej + Internet.       

   W imieniu wszystkich organizatorów i sponsorów ogłaszam VI Internetową Olimpiadę Parazytologiczną za otwartą. Zapraszam studentów z czterech wydziałów medycyny weterynaryjnej w Polsce (Lublin, Olsztyn, Warszawa i Wrocław) do wzięcia udziału w Olimpiadzie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  dr Andrzej Połozowski

 

PYTANIA ELIMINACYJNE:

 

Pytanie 1

Z wywiadu przeprowadzonego z właścicielem psa wynikało, że pies został sprowadzony do Polski z Hiszpanii. W celu wykluczenia leiszmaniozy, lekarz weterynarii pobrał krew od psa i zbadał ją przy pomocy testu immunoenzymatycznego w kierunku tej choroby. Proszę odpowiedzieć, czy słusznie postąpił lekarz i jaki wynik testu (ujemny, dodatni, wątpliwy) widnieje na zdjęciu poniżej?

 

olimp01

 

 

Pytanie 2

"Powiedz mi jakie masz pasożyty, a ja powiem Ci kim jesteś", a właściwie jaki gatunek świata zwierzęcego reprezentujesz. Choć ze specyficznością gatunkową u pasożytów bywa różnie, zasada cytowana na wstępie pytania jest nadal aktualna. Biorąc to pod uwagę odpowiedz, które z gatunków pasożytniczych nicieni wymienionych poniżej nie były dotychczas stwierdzane u świń:

A. Ascaris suum

B. Oesophagostomum radiatum

C. Oesophagostomum dentatum

D. Trichuris suis

E. Strongyloides westeri

 

Przed udzieleniem odpowiedzi dokładnie przeczytajcie Państwo regulamin Olimpiady!

 

OSTATECZNA LISTA PÓŁFINALISTÓW OLIMPIADY

 1. Adriana Huchrak, IV rok UP Wrocław

 2. Mateusz Kowalczyk, V rok UP Lublin 

 3. Karolina Dybka, V rok, SGGW Warszawa

 4. Aleksandra Felcenloben, VI rok UP Wrocław

 5. Diana Stęgierska, V rok UP Lublin

 6. Joanna Nowakowska, V rok UP Wrocław

 7. Agnieszka Niszczak, V rok UP Wrocław

 8. Magdalena Bomba, V rok UP Wrocław

 9. Grzegorz Pełka, V rok UP Wrocław

10. Kamil Kowalik, VI rok UP Wrocław

11. Marta Celińska, V rok SGGW Warszawa

12. Beata Maria Górska, VI rok UP Wrocław

13. Barbara Kołodziej-Sordyl, VI rok UP Wrocław

14. Rafał Mirosław Palutkiewicz, V rok SGGW Warszawa

15. Iwona Lieder, VI rok UWM Olsztyn

16. Piotr Troch, VI rok UWM Olsztyn

17. Mikołaj Kołodziej, III rok UP Wrocław

18. Andrzej Koziatek, VI rok UWM Olsztyn

19. Piotr Cybulski , IV rok UWM Olsztyn

20. Mikołaj Winiarski, IV rok UWM Olsztyn

21. Marcin Kłos, VI rok UP Wrocław

22. Ewa Andrzejewska, V rok SGGW Warszawa

23. Dominik Domiszewski, VI rok UP Wrocław

24. Wiktoria Mełges, V rok UP Lublin

25. Magdalena Lipiec, ? rok UP Lublin

26. Małgorzata Rychlik, V rok UP Wrocław

27. Dorota Gołąbek, III rok UP Wrocław

28. Agata Mikołajczyk, V rok UP Wrocław

29. Piotr Pawlikowski, V rok UP Wrocław

30. Joanna Zubrzycka, V rok UP Wrocław

31. Maciej Zdun, V rok UP Wrocław

32. Dorota Zamojdzin, V rok UP Wrocław

33. Marta Folmer, V rok UP Wrocław

stan na 19.12.2010 r., godz. 24.00 (odpowiedzi nadesłało 34 studentów).

Gratulacje dla wszystkich półfinalistów Olimpiady. Cieszę się, że w Olimpiadzie wzięli udział studenci z wszystkich czterech wydziałów medycyny weterynaryjnej w Polsce. Przypominam, że półfinałowy test opublikuję 20 grudnia 2010 r. o godz. 20.00.

                                                                                         

 
Sponsorzy Internetowej Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

 

Zapraszamy studentów z wszystkich wydziałów medycyny weterynaryjnej w Polsce do startu

w VI Internetowej Olimpiadzie Parazytologicznej.

 

VetTrade Bayer HealthCare
dr Jacek Wójciklek. wet. Wojciech Palalek. wet. Agata Błaszczyk lek. wet. Artur Zalewskidr Jacek Małecki-Tepichtlek. wet. Anna Żaczek

 

aniMedica

Eskulap Idexx
lek. wet. Alicja Chojnackalek. wet. Anna Skoczyńska mgr Anna Karwacińska

 

Vetoquinol Biowet

j_lenart

 

 

 
Regulamin VI Internetowej Olimpiady Parazytologicznej Drukuj
Wpisany przez Admin   

 

1. W Olimpiadzie mogą brać udział wyłącznie studenci wydziałów medycyny weterynaryjnej.

2. Tematem obecnej edycji Olimpiady są choroby pasożytnicze bydła, świń, psów i kotów.

3. Olimpiada składa się z trzech etapów:


I - Eliminacje (1 grudnia 2010 r., godz. 20.00 - 19 grudnia 2010 r., godz. 24.00)
II - Półfinał (20 grudnia 2010 r., godz. 20.00 - 21 grudnia 2010 r., godz. 20.00)
III - Finał (12 stycznia 2011 r., godz. 21.00)

4. Udział w Olimpiadzie każdy z uczestników rozpoczyna od przesłania e-mailem zgłoszenia na adres: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Powinno ono zawierać takie dane jak: imię, nazwisko, rok, nazwa uczelni (np. UP Lublin), nr indeksu lub legitymacji studenckiej. Dopiero po przesłaniu zgłoszenia i jego potwierdzeniu przeze mnie e-mailem zwrotnym możecie Państwo założyć konto w Centrum Edukacyjnym (www.parazytologia.pl/ce), żeby skorzystać z materiałów dydaktycznych zgromadzonych w "Bibliotece". Oczywiście nie muszą tego robić studenci, którzy już mają założone swoje konto. To oczywiście nie wszystko, żeby awansować do półfinału należy przede wszystkim przesłać prawidłowe odpowiedzi na pytania eliminacyjne w terminie do 19 grudnia br., do godz. 24.00. Listę półfinalistów zamieszczę i będę na bieżąco uaktualniał na stronie głównej serwisu www.parazytologia.pl.

5. Test półfinałowy (wielokrotnego wyboru, 30 pytań) zostanie opublikowany 20 grudnia 2010 r. o godz. 20.00. Na jego rozwiązanie będziecie Państwo mieli 24 godziny czasu. O awansie do finału będzie decydować w pierwszej kolejności większa liczba prawidłowo udzielonych odpowiedzi, a w drugiej kolejności czas w jakim zostały one nadesłane e-mailem. Jeżeli u więcej niż jednego uczestnika Olimpiady będzie taka sama liczba prawidłowych odpowiedzi, to krótszy czas w jakim je udzielono i przesłano e-mailem będzie czynnikiem kwalifikującym do finału. Listę 20 finalistów zamieszczę w serwisie 22 grudnia 2010 r. o godz. 20.00.

6. Finał Olimpiady odbędzie się w środę, 12 stycznia 2011 r. o godz. 21.00 i będzie przebiegał online w Centrum Edukacyjnym serwisu parazytologia.pl. Test finałowy online będzie składał się z 16 pytań. Całkowity czas do namysłu będzie wynosił 10 minut. O kolejności miejsc będzie decydowała suma zdobytych punktów. Za prawidłowo udzieloną odpowiedź każdy uczestnik finału otrzymuje 1 pkt., za niepełną lub błędną odpowiedź - 0 pkt. Jeżeli dwóch lub więcej finalistów zdobędzie taką samą liczbę punktów o kolejności miejsc będzie decydował czas rozwiązania testu (krótszy czas - wyższe miejsce w klasyfikacji). Finał poprzedzony będzie "finałem próbnym", który odbędzie się 5 stycznia 2011 r., o godz. 20.00.

7. Proszę pamiętać, że po wysłaniu do mnie odpowiedzi, nie można ich korygować w kolejnym e-mailu. Dlatego przed ich wysłaniem sprawdźcie Państwo, czy we właściwy i wyczerpujący sposób je sformułowaliście!

8. Organizatorzy wręczą nagrody finalistom osobiście lub zostaną one przesłane pocztą na koszt organizatorów. Uroczystość zakończenia Olimpiady odbędzie się w poniedziałek, 17 stycznia 2011 r. o godz. 18.00.

 

                                                                                                                               dr Andrzej Połozowski - Sędzia Olimpiady

 
« pierwszapoprzednia12następnaostatnia »

Strona 1 z 2